Μήνυμα για τους Τρεις Ιεράρχες


Οι  Άγιοι Τρεις Ιεράρχες δεν τιμώνται μόνο για την αρετή και την χρηστότητά τους αλλά τιμώνται ως προστάτες της Παιδείας για το θαρραλέο, πρωτοποριακό και διακριτικό τους πνεύμα.
Δεν αποτέλεσαν ένα συντηρητικό πρότυπο Παιδείας, αλλά ακριβώς το αντίθετο, ένα πρότυπο Παιδείας γεμάτο θάρρος και πίστη στην μεταμορφωτική δύναμη των λόγων του Χριστού, που δεν διστάζει να συλλέξει γνώση από κάθε πηγή και, με υπέρτατη διάκριση, να επιλέξει, να αξιολογήσει και να ωφεληθεί από κάθε σταγόνα δροσιάς που θα μπορούσε να θρέψει την άμπελο του Χριστού.
 Πολλές φορές ίσως σκεφτήκαμε πως η Παιδεία είναι κάτι που δεν αφορά όλους μας, μα αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς τους και  πως η Παιδεία απασχολεί τον άνθρωπο μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του και έπειτα «γλιτώνει» από αυτή». Η διαχρονικότητα της παιδείας στη ζωή του ανθρώπου  όμως θα πρέπει να είναι διαρκής, γιατί  είναι απαραίτητος όρος για την επιβίωση ενός λαού.
Η παιδεία βοηθάει στη διαμόρφωση νηφάλιας και κριτικής σκέψης, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία λύσεων που δεν θα ανακυκλώνουν τις αιτίες των προβλημάτων και στη σημερινή κρίση, η Παιδεία μπορεί να δώσει την λύση.
 Η γνώση μπορεί να διώξει τον φόβο, η διάκριση την καχυποψία και την εχθρότητα, η καλλιεργημένη σκέψη και ο λόγος να διευκρινίσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
«H Παιδεία είναι η απάντηση σε κάθε περίοδο ταραχής και κρίσης»
                                                                                     Ορμύλια 28-1-11
                                                                        Η Διευθύντρια του Δημοτικού  Σχολείου Ορμύλιας

0 σχόλια:

Εγγραφή μέσω e-mail