Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού


Μέρα αθλητισμού ήταν η Δευτέρα 6 Οκτωβρίου για τα σχολεία όλης της χώρας αφού για πρώτη φορά καθιερώθηκε η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που θα γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στοχεύει:
  • Στην ουσιαστική σύνδεση του Σχολικού Αθλητισμού, τόσο με την "Αθλητική", όσο και τη γενικότερη "Παιδεία", προετοιμάζοντας τους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.
  • Στη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των μαθητριών μας - όχι μόνο των λίγων ταλαντούχων, αναδεικνύοντας τη χαρά της αθλητικής συμμετοχής χωρίς τον ανταγωνισμό και το άγχος της διάκρισης.
    Με αυτό τον τρόπο, ο Σχολικός Αθλητισμός, χαράζει τα πρώτα βήματα των αυριανών πολιτών στη Δια Βίου Άσκηση.
  • Στην σύνδεση της ?"Άθλησης" με την "Υγεία" και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της στην ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και φορείς (ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η UEFA με τη διεθνή εκστρατεία “SAY NO TO RACISM”και άλλες εκστρατείες με κοινωνικό πρόσωπο), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση κοινωνικών αξιών και στάσεων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα και άλλες αρετές), που, στο σύνολό τους, οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών.
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που καθιέρωσε από φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συνδέεται κάθε σχολικό έτος με κεντρικό "θεματικό άξονα" ευρύτερου μαθησιακού πεδίου που θα υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.
Για τη φετινή σχολική χρονιά ο θεματικός άξονας είναι "Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι".
Εφεξής, κατά την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που ορίζεται η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου δε θα πραγματοποιούνται μαθήματα και σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) θα διεξάγονται ενδοσχολικοί Αγώνες Αθλοπαιδειάς, σε αθλήματα που θα επιλέγει ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου, με τη σχετική μέριμνα για τις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης.
Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

0 σχόλια:

Εγγραφή μέσω e-mail