Μια μεγάλη προσωπικότητα στο σχολείο μας


Μεγάλη μέρα για το χωριό μας και το σχολείο μας. Ο Γιάννης Γιοματάρης, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Ευρωπαίους επιστήμονες στο είδος του, βρέθηκε στο σχολείο μας και μίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Απάντησε με όσο πιο απλό τρόπο μπορούσε σε πιθανές και απίθανες ερωτήσεις των παιδιών. Το αποκορύφωμα όμως της συνάντησης ήταν όταν η διευθύντρια παρουσίασε το μητρώο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας με τους βαθμούς και τη διαγωγή του διακεκριμένου επιστήμονα. Εννοείται ότι ήταν άριστος από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια. Τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε και του ευχόμαστε να συνεχίζει να λαμπρύνει με τις γνώσεις του τη γενέτειρά του την Ορμύλια.

Ο Γιάννης Γιοματάρης, πειραματικός φυσικός υψηλών ενεργειών, μέλος της ΕΕΣΦΥΕ, βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών με το Μεγάλο Βραβείο Jaffe.
Το σκεπτικό της Ακαδημίας αναφέρει:
"Ο Γιάννης Γιοματάρης αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στους πειραματικούς της φυσικής υψηλών ενεργειών. Σε συνεργασία με μια ομάδα της επιτροπής ατομικής ενέργειας στο Saclay, σχεδίασε και λειτούργησε ένα ανιχνευτή ειδικό για τα πειράματα στους μελλοντικούς επιταχυντές, ο οποίος ταυτόχρονα δίνει πολλές υποσχέσεις για εφαρμογές στους τομείς της βιολογίας και της ιατρικής όπου απαιτείται η μέτρηση κατανομών ιονιζουσών ακτινοβολιών. Ο Γιάννης Γιοματάρης επινόησε πρωτότυπους ανιχνευτές για χρήση στους μεγάλης έντασης (φωτεινότητας) μελλοντικούς ανιχνευτές, για παράδειγμα στον "Hadron Blind Detector" που σχεδιάζεται στις ΗΠΑ. Οι εργασίες του για τους ανιχνευτές τον οδήγησαν να προτείνει πρωτότυπα πειράματα στη φυσική νετρίνων ή άλλων εξωτικών σωματιδίων όπως τα άξιον"

0 σχόλια:

Εγγραφή μέσω e-mail